Урок 16
Тема: Практична робота №5 «Розпізнавання їстівних та отруйних грибів своєї місцевості».
Захист міні-проектів
Збирання грибів називають «тихим полюванням». Щороку від отруєння грибами помирають люди. Особливо не може справитися з отрутою організм дитини. То чим же для нас є гриби — друзями чи ворогами?
Декілька століть тому в європейських країнах королівськими наказами забороняли збирання грибів. А все тому, що деякі гриби дуже отруйні, і королі вважали, що краще не їсти грибів зовсім, ніж померти від отруєння.
Отруєння може виникнути при вживанні в їжу не лише отруйних грибів, таких як червоний і сірий мухомори, несправжній опеньок, бліда поганка, несправжня печериця тощо. Отруїтися можна і їстівними грибами, якщо вони зіпсовані: покриті слизом, цвіллю, довго зберігалися. Навіть тривале кип’ятіння не знищує отруйних речовин, що містяться у грибах.
Кожній людині необхідно відрізняти їстівні гриби від неїстівних, добре знати отруйні гриби.
Новачкові в лісі дуже складно визначити, їстівний гриб йому попався чи ні.
Тому перед походом по гриби слід почитати про те, які екземпляри можуть попастися під час тихого полювання.
Слід пам'ятати, що є відмінні ознаки отруйних грибів, якими не володіють їстівні. Ось кілька з них:
1. Їстівний гриб пахне приємно, у нього грибний, лісовий запах. У той час як в отруйного аромат не дуже приємний, нагадує хлор, ліки або взагалі різкий.
2. Отруйний гриб часто має дуже яскраве забарвлення.
3. У небезпечних грибів часто змінюється колір на зрізі ніжки: синій, фіолетовий, незвичайний.
4. Якщо на поверхні гриба є мухи, мошки, черв'яки, то цей гриб — їстівний. Комахи не переносять отруйні гриби.
5. Якщо ви зустріли гриб без трубчастого шару, притаманного деякими видами грибів, то значить перед вами отруйний гриб, який маскується під їстівний.
6. Також варто викинути гриб, якщо він викликав якісь сумніви.
7. Не треба пробувати на смак невідомий гриб, оскільки отруєння може настати миттєво.
8. Не беріть перерослі гриби, бо такі екземпляри дуже складно визначити, отруйний він чи ні.
9. Також остерігайтеся грибів із ніжкою, яка стає товстою внизу.
10. Добре, якщо в ліс піде ще досвідчений грибник, який на прикладі покаже відмінності отруйних та їстівних грибів.
Якщо дотримуватися цих правил, то можна уникнути фатальної помилки, яка може коштувати життя і здоров'я.
Тож перевіримо, наскільки добре вам відомі гриби нашого регіону та навчимося їх розрізняти.
Практична робота № 5
Тема. Розпізнавання їстівних та отруйних грибів своєї місцевості.
Мета: удосконалити вміннярозрізняти їстівні та отруйні гриби своєї місцевості.
Обладнання: муляжі їстівних та отруйних грибів або їх зображення.
Хід роботи
1. Уважно передивіться відеоролики про їстівні та отруйні гриби
2. Роздивіться зображення грибів на малюнку, визначте, які з них відносяться до отруйних, а які до їстівних.
3. За отриманими даними заповніть таблицю. Зразок подано у першому рядку.
Номер
гриба
|
Назва
|
Їстівний
чи отруйний
|
Характерні
ознаки
|
1
|
Маслюк
|
Їстівний
|
Шапинка
гладенька, злегка опукла, слизувата. Низ шапинки закритий плівкою, що із
часом розривається й утворює кільце навколо ніжки. Шкірочка шапинки наче
змазана олією (звідси й назва гриба), легко відокремлюється від шапинки.
М’якоть м’яка, ніжна, жовтуватого кольору, із приємним фруктовим запахом
|
2
|
|
|
|
3
|
|
|
|
4
|
|
|
|
5
|
|
|
|
6
|
|
|
|
7
|
|
|
|
8
|
|
|
|
9
|
|
|
|
4. Зробіть висновок, проаналізувавши виконану роботу.
5. Надішліть фото роботи на пошту або вайбер викладачу до 18 травня до 12.00
Немає коментарів:
Дописати коментар