Урок 17
Тема: Різноманітність грибів.
Значення грибів у природі та житті людини.
1. Різноманітність грибів
В даний час на Землі налічується близько 100 тисяч видів грибів, причому на думку деяких мікологів, їх кількість може бути набагато більшою (до 300 тисяч). Гриби поширені практично по всій території земної кулі, де присутня органічна речовина, і можливе існування гетеротрофних організмів, до яких вони належать. Їжею гетеротрофам служить готова органічна речовина. Вони мешкають від полярних областей до тропічних, в гірських районах і в пустелях, в різних водоймах.
Характерна для грибів обширна область розселення обумовлена їх морфологічною та функціональною різноманітністю, а також їх множинними пристосуваннями до різних впливів навколишнього середовища, що з'явилися в процесі еволюції. Серед грибів зустрічаються як одноклітинні (дріжджі) або ряд примітивних грибів, так і в переважній більшості багатоклітинні форми, які часто мають складну будову.
Макроміцети - це гриби з великими, добре помітними неозброєним оком плодовими тілами. Плодові тіла таких грибів мають різну форму, консистенцію і колір. До цієї групи відносяться широко відомі шапинкові гриби - підосичники, білі, мухомори, сироїжки, тощо.
Але шапинкові гриби - тільки один з безлічі видів плодових тіл макроміцетів. У деревних грибів часто можна побачити бічний капелюшок без ніжки або капелюшок з погано розвиненою ніжкою, як у гливи. Великою різноманітністю відрізняються плодові тіла трутовиків. Розміри плодових тіл як у шапинкових грибів, так і у трутовиків варіюють в широких межах - від великих розміром до 0,5-1 м до дрібних (не більше 0,5-1 см).
Іноді в лісі зустрічаються форми, зовні зовсім не схожі на гриби. Це розгалужений трутовик (гриб-баран), який являє собою великий букет з безлічі шапинкових грибів, рогатик, який виглядає як сильно розгалужений кущик, їжовик коралоподібний, що зовні нагадує корал.
Їстівні гриби
Їстівні гриби добре знайомі всім. Це рижики, підосичники, сироїжки, печериці, білі гриби. В основному, такі гриби ростуть в тінистих місцях у лісі. Для їх швидкого росту і розвитку потрібні певні умови - вологість і висока температура навколишнього середовища.
Відомо, що більшість з їстівних грибів виростають біля якихось видів дерев. Примір, підосичники - зустрічаються біля осики, підберезник - біля берези, рижик - у ялини, маслюк - біля сосни. Це явище пов'язане з тим, що грибниця гриба і коріння певного дерева зростаються.
З грибниці кожного гриба з'являється не одне, а кілька плодових тіл. Тому збираючи гриби, треба акуратно зрізати їх або відламувати, щоб не пошкодити грибницю. Ні в якому разі не можна витягати її з землі і розривати. Якщо гриби збирати правильно, не порушуючи цілісність грибниці, це забезпечить на грибних ділянках постійний рясний урожай грибів.
Отруйні гриби
До отруйних грибів відносяться ті з них, які містять токсини - отруйні речовини. Вживання таких грибів у їжу викликає отруєння. До отруйних грибів відносяться 32 види.
Загальновизнана класифікація отруйних грибів за характером викликаних ними отруєнь. Всі отруйні гриби ділять на три типи:
- гриби з місцевою подразнюючою дією, що провокують харчові отруєння (рядовка тигрова, печериця руда отруйна);
- гриби, що викликають порушення роботи центральної нервової системи (говорушки, мухомор червоний);
- смертельно отруйні гриби.
До першої групи відносять гриби, що викликають харчові розлади, які проявляються через 1-2 години після вживання їх в їжу. Гриби другої групи через 2-3 години після їжі викликають стан, що нагадує сп'яніння з галюцинаціями, що супроводжується розладами травлення, пітливістю.
Смертельно отруйні гриби можуть спричинити отруєння людини з летальним кінцем. До них відносяться мухомори пантерний і смердючий, бліда і весняна поганка, говорушка білувата, галерин облямований, павутинник красивий і гірський, ентолома протиснута і отруйна, парасолька каштанова, шорстка, гребінчаста, щитоподібна, коричнево-червона, м'ясисто-червонувата, іноцибе Патуйяра, лусківниця роздутоспоровая.
Токсичність окремих видів грибів різна. Всі вони містять отруйні речовини, що вражають важливі органи людини - печінку, нирки, ін. Дія отрути проявляється не відразу після потрапляння в організм людини, а через 12-48 годин, коли відбуваються незворотні зміни внутрішніх органів, головного мозку. Лікування при отруєнні грибами необхідно проводити в спеціалізованих лікувальних установах, етапи терапії при отруєнні грибами залежать від їх виду.
Існують отруйні гриби-двійники. Їх важко відрізнити від їстівних грибів через разючу зовнішню схожість. Так, у білого гриба є два небезпечних двійника - чортів гриб та жовчний гриб, або гірчак, у справжніх опеньків - двійники сірчано-жовті і цегляно-червоні опеньки, у моховиків і маслюків - перцевий гриб, у печериці - поганка, у справжньої лисички - несправжня лисичка. У цих видів отруйних грибів є певні особливості, знаючи які можна відрізнити їстівний вид від неїстівного.
Трюфель
Трюфель - рід сумчастих грибів. Ці гриби мають підземні соковиті плодові тіла округлої форми, що нагадують бульби картоплі. Відомо близько 100 видів трюфелів, які ростуть, в основному, в місцевостях з помірним кліматом. Трюфелі дозрівають в кінці літа - восени.
Трюфель зимовий
Гриби роду трюфель виростають в лісах як сапрофіти. Можуть формувати мікоризу з кореневими системами дерев (дуба, граба, бука), ліщини, при цьому «бульби» трюфелів залягають неглибоко в грунті. До істинних трюфелів віднесені їстівні види, які в кулінарії цінуються як рідкісні делікатеси. Цінними видами вважаються трюфель зимовий, італійський та перигорський (чорний). Промислове значення трюфелі мають в Італії та Франції, де вони широко поширені в листяних лісах з переважанням бука і дуба. Трюфелі культивуються також в Іспанії, США, Великобританії, Швеції, деяких інших країнах.
Розміри плодових тіл трюфелів можуть бути величиною від лісового горіха масою близько 100 г до великої бульби картоплі масою до 1 кг, забарвлення чорне з синім відливом або коричневим відтінком.
Плодові тіла мають горбисту поверхню, горбки схожі на бородавки бурого або чорного кольору. М'якоть грибів жілковато-мармурова, м'ясиста або хрящувата, у молодих грибів - біла з жовтим відтінком або сірувата, у старих - бурого кольору або жовтувато-коричневого із безліччю білих прожилок. Через численні прожилки тканина гриба на розрізі має мармуровий візерунок, на світлих прожилках знаходяться аски з аскоспорами (від 1 до 8).
Трюфель чорний (перигорський) - найбільш цінний сорт грибів даного роду - культивується у Франції. Цей гриб має найсоковитішу м'якоть в порівнянні з іншими видами і тонкий приємний аромат.
Трюфелі мають грибний смак з присмаком добре підсмажених волоських горіхів або насіння соняшнику і сильний специфічний аромат. Кулінари знають, що якщо у воді потримати трюфель, то з'являється присмак соєвого соусу. Для пошуку трюфелів в лісах дикої природи використовують навчених особливим чином собак і свиней, які мають надзвичайно тонкий нюх.
2. Значення грибів в природі
Гриби виконують важливу роль у кругообігу речовин в природі. Роздивимося детальніше, як саме:
1) Основне значення полягає в руйнуванні і розкладанні органічних сполук. Вони перетворюють відмерлі рештки тварин і рослин на мінеральні речовини, виступаючи у ролі «санітарів». Гриби при цьому виконують майже ту ж роботу, що і бактерії, виступаючи руйнівниками решток речовин (редуцентами) в ланцюгах живлення екосистем.
2) Ґрунтові гриби відіграють величезну роль у ґрунтоутворенні — збагачують його гумусний (родючий) шар.
3) Гриби можуть вступати в симбіоз із вищими рослинами та водоростями (багато видів рослин (тверда пшениця, осика, береза) без співжиття з грибами зростати не можуть). Мікориза, яку утворюють гриби і рослини, позитивно впливає на ріст і розвиток рослин.
4) Плодові тіла шапинкових грибів споживає багато тварин: ссавці (мишо-подібні гризуни, білки, борсуки, кабани, лосі, козулі), птахи, суходільні молюски та багато комах.
3. Значення грибів у господарстві людини.
Відомо 100 видів їстівних грибів, але в їжу використовують близько 40. Деякі з них штучно вирощують (печериці, гливу). Гриби мають як корисну так і шкідливу дію. Роздивимося їх детальніше.
Корисна дія
1. Із цвілевих грибів (пеніцил, аспергіл) отримують антибіотики — ліки, які використовують при багатьох захворюваннях.
2. З ріжків (паразитичних грибів на злакових рослинах) отримують речовину, яка пригнічує ріст клітин злоякісних пухлин.
3. Широко використовують дріжджі в хлібопеченні, виноробстві, пивоварінні та виготовленні спирту; особливі дріжджі використовують при виготовленні кефіру та кумису.
4. Серед цвілевих грибів є такі, які застосовують при виготовленні твердих сирів.
5. Види грибів, що паразитують на комахах, використовують для боротьби зі шкідниками.
6. У народній медицині витяжкою з плодових тіл білого гриба змащують обморожені частини тіла для швидкого за живлення.
7. Маслюк застосовують при головному болю, а дощовик як кровоспинний засіб.
8. Зі смертельно небезпечної блідої поганки одержують речовину, якою лікують холеру.
9. Ферменти грибів використовують для освітлення соків, вина, для руйнування залишків паперу
10. Із аспаргіла чорного виготовляють лимонну кислоту, вітаміни.
11. Гриби - харчовий продукт. Їстівні гриби містять багато білків і фосфорних сполук. Білки білого гриба, печериць, лисичок за своєю поживністю майже не поступаються тваринним білкам. Недарма ж на Поліссі гриби здавна називають «лісовим м'ясом». У грибах є деякі необхідні для організму людини амінокислоти, яких немає у звичайних харчових продуктах.
Шкідлива дія
1. Багато паразитичних грибів шкодять здоров’ю людини та народному господарству. Значних збитків завдають гриби-руйнівники деревини; гриби, що вражають злакові, знижуючи їх врожаї (парша яблунь і груш та інші).
2. Гриби викликають захворювання у тварин і людей (молочниця, парша, стригучий лишай та інші).
3. При збиранні грибів необхідно бути особливо обережним, утримуватись від збору низьких за якістю та невідомих грибів, бо вони можуть спричинити смертельне отруєння.
4. Цвілеві гриби шкодять харчові продукти, викликаючи гниль.
5. Гриби руйнують лакофарбові покриття, метали, псують книги, тканини.
6. Гриби-паразити шкодять городні культури, цим втрачається урожай.
7. Варто пам'ятати, що гриби важко перетравлюються. Малим дітям, хворим і літнім людям варто уникати грибних страв.
4. Домашнє завдання
1) Зробити конспект
2) Підготуватися до контрольної роботи (повторити весь матеріал починаючи з уроку 1)
Немає коментарів:
Дописати коментар